SEPETTEKİ ÜRÜNLERİM
2 Ürün
İstanbul Eğitim Akademi Logo
Eğitimler

Django Nedir? Ne İşe Yarar?

Django, Python programlama dili için yazılan bir programdır. Django, birçok avantajı sağlamakla beraber, geliştiriciler için kolaylık sağlayan bir framework modelidir. Aynı zamanda ücretsiz ve açık kaynak bir web sitesidir. Web sitesini geliştirerek hızlandırılmasını sağlayan bir yapıdır. Sizi "ql" komutlarından kurtarır ve zaman kaybınızı büyük ölçüde engeller.
Django Kullanım Alanları Nelerdir?
Django, çok basit bir şekilde kurulduğundan, birçok bilinen sitede kullanılır. Django’yu kullanan birçok ünlü web sitesi vardır. Bunları sıralayacak olursak:
• Instagram
• Mozilla
• Disqus
• Pinterest
• National Geographic
Yukarıda örnek olarak verdiğimiz siteler, Django’nun kullanıldığı ünlü sitelerden sadece birkaçını oluşturur.

Django Avantajları & Dezavantajları

İlk olarak Django’nun avantajlarından bahsedelim. Django, çok uzun yıllardır gelişimini sürdüren bir Framework’tür. Hatta, diğer Framework’leri değiştiren ilk Framework olarak bilinir. Sorunlara ve yeni özelliklere odaklı olarak geliştirilmiştir. Diğer bir avantajı ise, kullanımı ve kurulumunun oldukça kolay olmasıdır. Django şu anda oldukça popüler olan, Python programlama dilini kullanır. Bu program dili, ücretsiz ve açık kaynaklı olduğu için de yaygın olarak tercih edilir. Bu da demek oluyor ki, bu sayede Google’ı kullanarak sorunlarınıza daha kolay cevap bulabilme, fırsatı elde edebilirsiniz. Django’nun en güçlü yönlerinden biri de otomatik yönetim arayüzüdür. Hiçbir kurulum olmadan, framework içerisinde gelir. Sonrasında hemen kuracağınız siteye, içerik eklemeye başlayabileceğiniz bir arayüz sunar. Birçok uzmanın görüşüne göre, bu tarzda güçlü ve geliştirilebilir özellikler sunan arayüzler pek bulunmaz.
Django, PC, Mac ve Windows gibi herhangibir platformda çalışabilir. ORM veritabanı sayesinde, kolaylıkla büyük veritabanlarına da geçebiliyor. Bu da önemli bir avantajdır. Django, farklı türlerdeki gerçek uygulamaları geliştirmek için en iyi araçlardan birine sahiptir. Django’nun birçok avantajının yanı sıra, bazı dezavantajları da bulunur. Türkiye’de dahil, dünyanın birçok ülkesinde, çok yaygın değildir. Yurt dışında bilinirliği olan sınırlı sağlayıcılar dışında, Django destekleyen pek yoktur. Diğer bir dezavantajı ise hafıza konusuyla alakalıdır. Veritabanı modellerinizi, görünümü oluşturan fonksiyonlar birbirinden ayırır. Bu yüzden, bu parçalar arasında bir sürü değişken aktarımı yapılması gerekir. Sonuç olarak, aktarımların her biri çok fazla hafıza kullanımına neden olur. Her dosyada, import yapmak, hafıza kullanımını artırır.

Python Uzmanlık Eğitimlerimizi Keşfedin
Python uzmanlık eğitimlerimizi inceleyin.

Neden Django Öğrenmeliyim?

Django’yu öğrenmek oldukça avantajlı bir durumdur. Kendini sürekli yenileyen, eskiye bağlı kalmayan bir şablona sahiptir. Güvenlik açısından da oldukça iyi bir seviyedir. Django’yu kurduğunuz anda, kendinize ait bir admin paneli ile karşılaşırsınız. Bu sayede, işlemlerinizi kendi isteklerinize göre geliştirme imkanına sahip olabilirsiniz. Django, Framework kullanımı sayesinde, web uygulamalarını dağıtabilir ve kolayca geliştirebilirsiniz. Django hem çok hızlı hem de oldukça güvenlidir ve çok fazla karmaşık bir yapısı da yoktur. Diğer uygulamalara kıyasla oldukça hızlı öğrenilebilir. Çok yönlü bir framework olduğundan ölçekleyebilir ve herhangi bir uygulama türünü oluşturmak için kullanabilirsiniz. Sosyal web sitelerine kadar birçok farklı yerde uygulamaları kendi başınıza oluşturabilirsiniz. Eğer öğrenme aşamasında olan ya da bu sürece karar veren biriyseniz, Django’yu mutlaka tecrübe etmelisiniz. Django, çok yönlü bir programdır, bu yüzden diğer programları öğrenirken de sizi ciddi avantajlar sağlar. Eğer Django’yu öğrenirseniz, web sitenizi çok kısa bir sürede, güvenlikli bir şekilde tamamlayabilir ve trafiği daha hızlı ve ölçeklenebilir bir hale getirebilirsiniz. Birçok kullanıcının beğenisini kazanan instagram, mozilla ve bitbucket gibi sitelerin neredeyse hepsi, Django Framework kullanılarak geliştirilmiştir. Eğer siz de Django'yu öğrenmek istiyorsanız, Nitelikli Bilişim Platformu'nu kullanabilirsiniz.