SEPETTEKİ ÜRÜNLERİM
2 Ürün
İstanbul Eğitim Akademi Logo
Eğitimler

BLOCKCHAİN TEKNOLOJİSİ NEDİR?

2008 yılında, Satoshi Nakamoto tarafından yayınlanan bir makale ile blockchain teknolojisi (blok zinciri) duyurulmuştur. Nakamoto, söz konusu makalede mevcut bankacılık sistemini eleştirmiştir. Para transferi gibi işlemlerin belirli gün ve saatlerde gerçekleştirilebilmesi, finansal işlemlerden komisyon kesintisi yapılması gibi bankacılık sistemindeki aksaklıkları eleştiren Nakamoto bu aksaklıklara yeni bir çözüm üretmiştir. Ürettiği çözüm ise dijital para yani bitcoindir.

Bitcoin, blockchain teknolojisi kullanılarak üretilebilen bir dijital para birimidir. Bitcoin tamamen sanaldır ve bitcoinle yapılan işlemlerin hepsi internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Peki sanal bir para nasıl üretilir? Nasıl kullanılır? Bu noktada blockchain teknolojisi devreye girer. Blockchain, bir veri kayıt sistemidir. Veriler bu teknolojide anlık olarak kaydedilir ve yapılan hiçbir işlem değiştirilemez. İşlemlerin değiştirilememesi ve silinememesi, hack saldırılarına karşı oldukça güvenli bir sistem olmasını sağlar. Bunun yanında blockchain sisteminde tek bir kontrol merkezi yoktur, sistemde işlem yapabilen çok sayıda bilgisayar vardır ve her bir işlem bu bilgisayarların kontrolünden geçer. Çoklu kontrol mekanizmasının olması blockchain üzerinden gerçekleştirilen işlemlerdeki hata payını oldukça azaltır.

Bu sistemde işlem yapabilmek için public key ve secret key adı verilen her bir kullanıcıya özel olarak kodlanmış sanal kimliklere sahip olmanız gerekir. Blockchain üzerinde yapılan işlemler söz konusu public key ile diğer kullanıcılar tarafından görülebilir, bu da işlemlerin anonim olarak yapılmasını sağlar. Blockchain teknolojisi hızlı oluşu, pratikliği, anonim işlem imkanı sunması ve çoklu kontrol mekanizması ile hataya yer vermemesi nedeniyle gün geçtikçe daha çok tanınmakta ve kullanılmaktadır.

BLOCKCHAİN TEKNOLOJİSİNİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Blockchain teknolojisi, ilk olarak bankacılık alanında kullanılmak üzere sunulmuştur. Bitcoin ile başlayan bu süreç, farklı dijital para birimlerinin üretilmesiyle hızlıca gelişmiştir. Blockchain teknolojisine hakim olan herkes dilediği dijital parayı üretebilmektedir. Söz konusu dijital paralar işlem gerçekleştiği anda transfer edilebilen, hiçbir işlemden komisyon kesintisinin yapılmadığı, 7/24 kullanılabilen bir sisteme sahiptir. Bu nedenle blockchain günümüzde aktif olarak finans sektöründe kullanılır.

Buna verilecek en önemli örneklerden biri sanal para birimlerinden oluşan kripto para borsalarıdır. Ancak blockchain sisteminin kullanıcılara sağladığı avantajlar nedeniyle yalnızca bankacılık alanında değil pek çok farklı alanda kullanılmaya başlandığı görülmektedir. Sağlık sektörü, borsa, bankacılık, sigortacılık ve üretim sektörü blockchainin öne çıkan kullanım alanları arasında görülmektedir.

BLOCKCHAİN TEKNOLOJİSİ GELECEĞİMİZİ NE YÖNDE ETKİLEYECEK?

Blockchain, oldukça yeni ve farklı bir teknolojidir. Günümüzde finans sektöründe özellikle borsa alanında aktif olarak kullanılan blockchain teknolojisi, gün geçtikçe daha çok tanınmakta ve yaygınlaşmaktadır. Tıpkı internet gibi blockchain de insanlık tarihine yön verecek nitelikte büyük bir yeniliktir. Gelecekte finans sektörü başta olmak üzere yaşamın her alanında blockchain kullanılabilir. Örneğin işlemlerin kolay takip edilebilmesi nedeniyle sağlık sektöründe hasta kayıtları blockchain ağında tutulabilir.

İşlemlerin anonim olması ve gizlilik avantajı sağlaması nedeniyle devletler tarafından kamusal işlemlerde blockchain kullanılabilir. Öyle ki, bir gün fiziki bankacılık sistemi dahi ortadan kalkabilir, fiziki paralar kullanılmayabilir. Blockchain teknolojisi, geleceğimizi değiştirme gücüne sahip bir sisteme sahiptir. Bu denli güçlü bir altyapıya sahip olan blockchain teknolojisi iyi anlaşılmalı ve iyice tanınmalıdır.