SEPETTEKİ ÜRÜNLERİM
2 Ürün
İstanbul Eğitim Akademi Logo
Eğitimler

Yazılım Eğitimi Almak İstiyorum. Nereden Başlamalıyım?

Günümüz ekonomik şartlarında bir çok yazılımcı yurt dışına gidiyor ya da remote olarak yurt dışı ile çalışıyor. Bunun yanında üniversitelerimizin yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olan gençlerin büyük bir bölümü ne yazık ki tek bir alanda uygulama geliştirebilecek kadar uzmanlaşarak mezun olamıyor. Bu durum her geçen gün ülkemizde yazılım eğitimlerine olan talebi artırırken, bir taraftan da pastadan pay almak isteyen ne yazık ki bir çok merdiven altı kurumun da ortaya çıkmasına neden oldu. Buraya kadar her şey normal görünüyor ancak asıl konu tam da bu noktada başlıyor: 10 yıllık BT sektör deneyimine sahip ve binlerce öğrenciyi mezun etmiş bir yazılım eğitmeni olarak bu eğitimlere katılmak isteyen adaylara naçizane birkaç tavsiyede bulunmak isterim:

1- EĞİTİMCİ VİZYONU?

Eğitime kayıt olmak için iletişime geçtiğiniz kurumda sizinle konuşan, size eğitim içeriğini ve eğitim sonrasında sürecin nasıl ilerleyeceğini anlatan kişilerin konuya ticari mi yoksa bir eğitici gözüyle mi yaklaştıklarını iyi gözlemleyin. Evet, sonuç olarak yapılan işin finansal bir karşılığı olmalıdır, ancak her zaman önemli olan öğrenci memnuniyetidir. Dolayısı ile eğitim konusuna gerçek bir eğitici vizyonu ile yaklaşan kurumları tercih edin.

2- EĞİTİM SÜRESİNCE EĞİTMENİMİZ KİM OLACAK? EĞİTMEN 10 KEZ DEĞİŞTİRİLECEK Mİ?

Bir eğitimin başından sonuna kadar elbette tek bir eğitici ile bitirilmesi zorunluluğu yoktur. Ancak çoğu eğitim merkezlerinde örneğin başladığınız 3 aylık bir eğitimin sonuna gelene kadar 10 defa eğitmen değiştirildiğini öğrencilerimizden duyuyoruz. Kayıt olmadan önce bunu mutlaka sorun ve bir eğitmen ismi almaya çalışın. Çok sık eğitmen değişikliği olduğunda öğrencilerin eğitim ve proje motivasyonları dağılmaktadır. Yeni gelen eğiticinin kendi bakış açısını, kodlama tekniğini anlatması ile geçecek olan zaman kaybını da unutmamak gerekir. 

3- EĞİTİCİ TECRÜBESİ HAKKINDA BİLGİ İSTEYİN

Eğitmenin sektörde kurumsal eğitimler veren ve firmalara teknoloji danışmanlığı yapan dolayısı ile güncel sektör bilgisine hakim bir eğitici olmasına dikkat edin. Bazı kurumlar özellikle kısa sürede istihdam garantili olarak sundukları ve çok büyük vaatlerle pazarladıkları yazılım eğitimlerinde sadece 1-2 yıllık teorik bilgisi olan eğiticileri tercih edebiliyor. Ne yazık ki bu da size bazı video eğitimlerden aldığınız teorik bilgiden fazlasını veremiyor.

İyi bir yazılım eğitiminde teorik bilginin yanında sektör tecrübesinin yaşatılması, öğrencilere bu bakış açısının verilebilmesi gerekir. Anlatılan teorik bilginin sektör karşılığının uygulanabilmesi dolayısı ile best-practice dediğimiz en iyi çözüm önerilerinin öğretilebilmesi gerekir.

4-İlgili bölüm mezunu olmak önemli mi?

Hayır önemli değil. 10 yıldan uzun süredir büyük eğitim projelerinde görev alarak yüz yüze eğitimlerimizden binlerce öğrenci mezun etmiş biri olarak, deneyimlerimiz bize yazılıma başlamak ya da iyi bir yazılım geliştirici olmak için "ilgili bölüm mezunu olma" zorunluluğun olmadığını net bir şekilde göstermiştir. Eğitim aşamasında önemli olan yazılımcı olmayı ne kadar istediğiniz ve bunun için eğitim süresince maksimum ne kadar zaman harcamayı göze aldığınızdır. Burada önemli olan bir diğer konu da, eğitim tamamlandıktan sonra eğitim merkezinin sizi hangi partner networküne ulaştırabileceği ve cvlerinizi yönlendirirken nasıl hareket edeceğidir. Şuana kadar İstanbul Eğitim Akademi olarak istihdam tarafında iş ortaklarımıza baktığımızda sadece %25'i mutlaka ilgili bölüm mezunu yönlendirmeler yapmamızı istemişlerdir. Geri kalan %75'lık kısmı, ilgili bölüm mezunu olup olmama durumuna bakmadan IK mülakatı ve sonrasında CASE gönderimi yaparak mezunlarımızın kod yazabilme yeteneklerini test ederek işe alım gerçekleştirmiştir.

Uzun lafın kısası; size gerçekten değer verecek olan, eğitim süresince sektör deneyimi yüksek tecrübeli bir eğitici ile eğitim alabileceğiniz, sadece eğitim alacağınız süre ile sınırlı kalmayarak mezun olduktan sonra da size mentörlük yaparak yol gösterebilecek ve destekleyecek bir eğitim kurumu seçmeye özen gösterin. Yazılım geliştirme eğitimleri ve bilişim sektörü başta olmak üzere aklınıza takılan her şey ile ilgili bana yazabilirsiniz.

Caner MOLLAOĞLU

İstanbul Eğitim Akademi GM

info@istanbulegitimakademi.com


Başarılar,

Sevgiler…