SEPETTEKİ ÜRÜNLERİM
2 Ürün
İstanbul Eğitim Akademi Logo
Eğitimler

Proje Tecrübesinin İş Hayatındaki Faydaları

Dünya dijitalleşiyor, gelişiyor ve iş hayatı da birçok alanda olduğu gibi değişime ayak uydurmak zorunda kalıyor. Bundan 15-20 yıl önce üniversite diploması iş bulmak için yeterli iken artık sadece diploma yetmiyor; iş başvurusu yapacak kişilerde ek eğitimler, projeler, stajlar, yüksek lisans veya doktora mezuniyeti, yabancı dil, sosyal aktiviteler gibi çok daha fazla belirgin özelliklerin bulunması isteniyor. Günümüzde özellikle kişinin bir projede yer alması, projenin başından sonuna kadar tüm süreçlerinde bulunması, proje yönetilirken ortaya çıkan olumsuzluklarda hangi kararları aldığı, risk yönetimi, proje ve personel yönetimi, yetkinlikleri gibi faktörlerin yeteneklerine, gelişimine katkısı, işe alım uzmanları tarafından sorgulanan kriterler arasında yer almaktadır.

İşe Alım Uzmanları CV'nizde Ekstra Neler Olduğuna Dikkat Ediyor!

Hedef odaklı olmak çok önemlidir. Daha öğrenci iken hedeflerin belirlenmesi, bu hedef doğrultusunda derslerin, staj programların, projelerin, seminerlerin seçilmesi gerekir. Bu durum her zaman işe alım uzmanları tarafından olumlu değerlendirilir. Öğrencilik dönemlerinizde hedefinize ulaşmak için kendinizi geliştirdiğinizi, iş ve eğitim dünyasını takip ettiğinizi göstermelisiniz. Kısacası; işe alım uzmanlarının CV'nizi incelediğinde ne istediğinizi bildiğinizi görmeleri iyi olur. Yurt dışı eğitim programlarına (Erasmus, Work&Travel vb.) katılmış olmanız da sizi ön plana çıkarır.

Yabancı dil konusu da oldukça önemli. Artık İngilizce bilmenin ekstra bir puan getirmediği söylenebilir. İngilizcenin haricinde hangi dili ya da dilleri etkin bir şekilde kullanabildiğiniz mühim. Bu nedenle İngilizce dilini iyi bir şekilde kullanabilmek ve akabinde farklı bir yabancı dil daha öğrenmek sizi diğer adaylar arasında öne çıkaran bir başka faktör. Gönüllü staj, seminer, sosyal sorumluluk gibi çalışmalara katılmalısınız. Bu gönüllü çalışmalar hem sizin sosyal yönünüzün gelişmesine katkı sağlar hem de birçok kişi ile tanışarak iletişim ağınızın genişlemesine yardımcı olur. Kendi gelişiminiz ve hedeflerinize ulaşmak için yaptığınız tüm girişimlerde tanıştığınız kişilerle iletişimi güçlü tutmalısınız.

Tüm bunların dışında önemi büyük olan bir faktör de projelerdir. Aktif olarak içinde yer aldığınız projeleriniz varsa; bu durum vizyonunuzun ne kadar geniş olduğunu, verilen görevleri yerine getirmedeki kabiliyetinizi ve eğer proje yönetiminde bulunmuşsanız yönetim becerilerini kazandığınızı gösterir. Proje yönetimi konusunda uzmanlaşmak ve gereklilikleri yerine getirmek için PMP (Project Management Professional) Eğitimleri alabilirsiniz. Bu eğitimlerde proje yönetimi çerçevesi, proje yöneticisinin özellikleri, proje paydaşlarının özellikleri, proje başlatma-planlama-yürütme süreçleri, projenin izlenmesi ve projenin sonuçlanması gibi birçok içerik hakkında bilgi sahibi olabilir ve projelerinizi kolaylıkla uygulamaya geçirebilirsiniz.

İstihdam Garantili Full Stack Eğitimler
Başarılı mezunların bilişim sektöründe istihdam edileceği full stack .net ve java eğitimlerine buradan göz atabilirsiniz.

Uygulama Becerisi Kazanmak Önemli

İş hayatında yıllarını geride bırakmış, farklı sektörlerde ya da aynı sektörde çok sayıda problemle karşılaşmış, çözüm ortağı olmuş kişiler mevcuttur. Bu kişilerin de özellikle kazandıkları tecrübeler ve uygulama kısmında yer almalarının getirdiği artılar sayesinde sorunlara çözüm bulmak gibi bir yetenekleri vardır. Fakat günümüzde sorun karşısında günü kurtarıcı çözümler yerine projelerle desteklenmiş kalıcı çözümler aranmaktadır. Bu nedenle proje fikirlerinizi teoriden uygulamaya geçirmek ve bu konuda tecrübe sahibi olmak size değer katacaktır. Bu değer size maddi kazanç da sağlayabilmektedir.

Projeyi teorik olarak hazırlamak, süreçleri kelime kelime yazmak ile yazdığınız projeyi uygulamak, bu alanda tecrübe kazanmak, sahayı görmek çok farklı olacaktır. Saha da karşılaştıklarınız ile projenizi desteklerseniz daha etkin bir proje yönetimi yapmış olursunuz. Günümüzde online eğitimlerin oldukça yaygınlaştığı bu dönemde alacağınız proje yönetimi eğitimi mutlaka uygulamalı olmalıdır. Uygulamalı eğitim, problemleri görmenizi, saha araştırması yapmanızı, takım arkadaşlarınız ile sürekli iletişim hâlinde olmanızı, bulduğunuz çözümleri rahatlıkla uygulayabilmenizi ve sonuçları daha net görmenizi sağlayacaktır.